Casă de locuit din lemn

autor | arhitect Gabriel Roşca 

specialităţi | Rezistentă: Tudor Ciplea, Concept Invest Baia Mare, Instalatii: Kristian Kiss, Florin Popa Nicolae, Instal Utilities Cluj Napoca
beneficiar | Adriana Horstman, Duncan Crombie
amplasament | strada Ciresilor nr. 41, Cisnădioara/Cisnădie, jud. Sibiu
an realizare | 2010-2012
arie desfăşurată | 220 mp

misiuni efectuate: anteproiect, proiectare, autorizație de construire, proiect de execuție, participare la selecția firmelor de execuție, asistență tehnică, urmărirea șantierului

 

Casa este construită într-o zonă semi-rurală din vecinătatea Sibiului, în localitatea Cisnădioara, într-o zonă de foste livezi ale satului. Terenul pe care este amplasată construcția (cca 3000mp) are o ușoară pantă și are expunere sudică.

Tema de proiect a specificat dorința de a construi o casă din lemn cu un consum redus de resurse și energie, un aspect exterior neostentativ, în relație cu cadrul natural și arhitectura locală. Configurația aleasă este inspirată din arhitectură sătească din zonă și linia simplă, funcțională a arhitecturii moderne.

Casa este realizată din panouri prefabricate din lemn. Fațada este finisată cu scânduri și șipci montate vertical după modelul șurilor din zonă, respectiv cu șipci orizontale în zona camerei de zi și a biroului.

Latura nordica a construcției este îngropată în teren cca 1,2m pentru a utiliza configurația naturală a terenului și a minimiza pierderile de energie. Casa are un necesar anual de energie calculat mai mic de 50kWh/mp/an, incadrându-se în categoria B în certificatul energetic al construcțiilor (standardul german de Niedrigenergiehaus).

Un aport solar pasiv de căldură prin efect de seră este adus de suprafețele vitrate mari orientate spre sud care permit incidența radiației solare mai ales în timpul iernii când soarele pătrunde pe toată adâncimea încăperii, încălzind pardoseala de ardezie închisă la culoare. Ardezia împreună cu șapa pe bază de ipsos și sistemul de încălzire în pardoseală (doar în camera de zi și birou, ambele orientate spre sud) devin un rezervor-tampon de înmagazinare a căldurii. Pe perioada verii când soarele este mai sus pe cer ferestrele camerei de zi sunt umbrite de o streașină largă, prevenind supraîncălzirea încăperii.

 

Mai multe despre casă şi locuitorii ei vedeţi aici!